Sprostredkovanie vo svete financií ma stále väčší zmysel. Prečo tomu tak je?


V dnešnom svete internetu množstvo ľudí stále preferuje osobné manažovanie svojich financií. Predsa len, na webe nájdete takmer všetko, čo potrebujete. Existujú stránky, ktoré spravia finančne gramotného človeka aj z laika. Žiaľ, niekedy nestačí zhltnúť všetku teóriu o finančných produktoch. Čas, kontakty a predovšetkým skúsenosti sú zdroje, ktoré má málokto. A vtedy je vhodné využiť služby finančného sprostredkovania.

Pri fráze finančný sprostredkovateľ alebo finančný poradca niektorým ľuďom stále naskakuje husia koža. Vyvolá to v nich spomienku, keď im zavolal bývalý spolužiak, ktorého už dlho nevideli a pozval ich na kávu s prísľubom toho, že sa to oplatí. Veľa z nás to zažilo. Oblek z maturity a naučené reči zo školenia, ktorými sa vás pokúsil obalamutiť. Lenže takíto poradcovia sú skôr šarlatáni a na škodu, ako nápomocní.

Skutoční finanční poradcovia vám totiž môžu ušetriť stovky eur a skrátiť čas vybavenia záležitostí na minimálny čas. Pozrime sa na niekoľko výhod, ktoré finanční poradcovia poskytujú a sami si môžete utvoriť názor, či sa oplatia.

Aj financie môžu byť zábava

Poznajú trh

Skúsení finanční poradcovia majú roky skúseností a vedia, ako jednotlivé finančné inštitúcie (banky a poisťovne) na trhu fungujú. Lepšie povedané, vedia, ako funguje manažment a jednotliví pracovníci. To sa na internete nedočítate a žiadna stránka vás to nenaučí.

Pracovníci banky zastávajú svoje záujmy, resp. záujmy banky. Napr. ponuka hypotéky, ktorú dostanete, môže byť najlepšia v rámci banky, no nie v rámci trhu. Za to finančný poradca sa neustále pohybuje v tomto okruhu a dopredu vie, čo si každá banka môže dovoliť ponúknuť a kde sa dá získať momentálne tá najlepšia ponuka.

Všetko za vás vybavia

Ako bolo spomenuté o zopár riadkov vyššie, ponuka, ktorú dostanete, nemusí byť najlepšia na trhu. Lenže, na trhu je neúrekom bánk. Už len vybavovanie formalít trvá neuveriteľne dlho. No vy nemusíte vybavovať nič. Na vás je vybranie želanej nehnuteľnosti alebo iných finančných produktov a podpísanie dokumentov. Gro práce delegujete na finančného poradcu, ktorého úlohou je nájsť najlepšiu ponuku na trhu a vybaviť všetky formality.

Sú bezplatní

No a (možno) najlepšia výhoda nakoniec. Za služby finančného poradcu vo väčšine prípadov neplatíte. Platí ho totiž banka, u ktorej sa rozhodnete vziať si úver, alebo poisťovňa, u ktorej uzatvárate poistenie. Samotné poradenstvo a vybavenie formalít je teda zadarmo. Odmena pre finančného poradcu je zvyčajne vo vstupných poplatkoch pre daný finančný produkt.

Nemáte čo stratiť

Finančný poradca sa v minulosti považoval za povolanie nízkeho spoločenského statusu. No hoci sa na trhu stále nájdu pochybní ľudia, čoraz viac finančných poradcov je zameraných na dlhodobý prospech zákazníka, než jednorazový zisk.

Hlavnou úlohou finančného poradcu je nájsť pre vás finančný produkt, ktorý najlepšie zodpovedá vašim potrebám a finančným možnostiam. Jeho najväčšia výhoda spočíva v skúsenostiach. Pozná trh lepšie ako vy a vie, kde získať najlepšiu ponuku. Využitím služieb sprostredkovateľa nemáte čo stratiť, ale naopak, môžete iba získať.

Leave Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *